Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Το διακύβευμα των εκλογών στη Θήβα, Του Θανάση Σκούμα

Μη καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα.»
Νίκος Καζαντζάκης
_________________

Τι άραγε διακυβεύεται σε αυτές τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Θηβαίων;
Υπάρχουν καίρια ζητήματα για τα οποία οι δημότες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών, ή απλά είναι επιλογή προσώπων, γνωστών και φίλων;
Το μείζον θέμα της κοινωνικής καταστροφής, που δημιούργησαν με τα μνημόνια και τον «Καλλικράτη», ο κυβερνητικός συνασπισμός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κλπ, υπό τις εντολές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ(τρόικα) είναι οπωσδήποτε βασικό σημείο για την επιλογή και στις δημοτικές εκλογές, αφού στην ουσία έχει καταργηθεί η αυτοτέλεια, αλλά και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Η επιλογή να υποστηριχθεί ο θεσμός και η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί αναπόφευκτα στην καταψήφιση των τοπικών διαχειριστών της πολιτικής αυτής (Νικολάου, Σβίγγος, Χαλβατζής). 
Υπάρχουν όμως κάποια βασικά ζητήματα αιχμής για το Δήμο Θηβαίων, που αφορούν την επιχείρηση επιβολής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του συλλογικού και δημοσίου συμφέροντος του Δήμου Θηβαίων.
Το πρώτο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων:   
Σε τι χρειάζεται μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) κόστους κατασκευής 21,5 εκ. ευρώ, που προωθείται με απόλυτη συμφωνία του μπλοκ εξουσίας Νικολάου –Σβίγγου- Χαλβατζή στο Δήμο και τη ΔΕΠΟΔΑΘ,  με ακριβό εξοπλισμό που υπολογίζεται να υποδεχθεί όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην ενότητα σύμμεικτα αφού το μεγαλύτερο μέρος τους μπορεί να ανακτάται με διαλογή στην πηγή; Για ποιο λόγο να δαπανηθούν τόσα χρήματα για την κατασκευή της μονάδας αντί να δοθούν πολύ λιγότερα για την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος διαλογής στην πηγή που περιγράφουμε αναλυτικά στην δική μας πρόταση; Για ποιο λόγο να επιβαρυνθούν οι πολίτες με υπερδιπλάσιο κόστος λειτουργίας και να δημιουργηθούν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας;
Δείχνουν να πιστεύουν ότι οι πολίτες της Θήβας είναι όχι μόνο αφελείς αλλά και χωρίς μνήμη. Η κατασκευή της ΜΕΑ είναι όχι μόνο ανώφελη αφού δεν προκύπτει κανένα περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος αλλά και επικίνδυνη: Προετοιμάζει πολύ δυσμενέστερες εξελίξεις στο μέλλον, αφού γνωρίζουμε τις παλαιότερες απόπειρες για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων Αττικής και Βοιωτίας που ματαιώθηκε με παλλαϊκό ξεσηκωμό το 2009. Θυμόμαστε επίσης και την πιο πρόσφατη απόπειρα της  ΔΕΠΟΔΑΘ που το Νοέμβριο 2011, πρότεινε στην Περιφέρεια, ως πιο συμφέρουσα λύση την κατασκευή υπέρ-μονάδας και την συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων της Περιφέρειας στη Θήβα, χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου. Μήπως δεν γνωρίζουμε όλοι ότι -αντίθετα με την δική μας πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί με απλά μέσα- ο κυρίαρχος παίκτης με τεχνογνωσία για την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία τέτοιων μεγάλων μονάδων επεξεργασίας είναι ο όμιλος Μπόμπολα που έχει αποκτήσει και το όμορο οικόπεδο στο ΧΥΤΑ Θήβας;

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός-χωροταξική οργάνωση, η διαχείριση του δημόσιου χώρου και η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς:  
Η απερχόμενη δημοτική αρχή και οι παρατάξεις Σβίγγου-Χαλβατζή, ψήφισαν να προσφύγει ο Δήμος Θηβαίων, κατά τμημάτων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Θήβας, πριν καλά -καλά στεγνώσει το μελάνι της δημοσίευσης του στο ΦΕΚ. Βέβαια η εκπόνηση του ΓΠΣ, ήταν έργο της περιόδου 2003-2006 και δε χωρά στη λογική τους. Η λογική τους είναι ο μη σχεδιασμός, και η πελατειακή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του σχεδιασμού.   
Μέχρι την 31-12-2043, παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, απ’ ευθείας στην ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ (όμιλος Στασινόπουλου), το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης αιγιαλού, παραλίας, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων έκτασης 35.403,50 τ. μ., καθώς και της παρακείμενης θαλάσσιας ζώνης πλάτους 500 μ., έναντι ετησίου ανταλλάγματος 450.000€. Παράλληλα, αφήνεται ασύδοτη η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ να περιορίζει την πρόσβαση στη δημόσια ακτή, στο κοινόχρηστο δρόμο και να διεκδικεί, τις ίδιες τις κοινόχρηστες οδούς !!!.
 Παλιότερα ο Δήμος Θίσβης αγωνιζόταν για να μην νομιμοποιηθεί η παρανομία καταπλάκωσης των αρχαιοτήτων από το κρηπίδωμα του λιμανιού, σήμερα όμως το μπλοκ εξουσίας στο Δήμο Θήβας, Νικολάου-Σβίγγου-Χαλβατζή, αποφάσισε να γνωμοδοτήσει υπέρ την νομιμοποίησης, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον. Αποφάσισαν να μην ασκήσουν προσφυγή στη νομιμοποίηση των παράνομων λιμενικών έργων στη Νούσα, αλλά αποφάσισαν να ασκήσουν προσφυγή κατά του ΓΠΣ!!!. Είναι προφανές, ότι την εποχή αυτή που ο κομματικοί φορείς του μνημονίου ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία, η απερχόμενη πλειοψηφία των μνημονιακών δυνάμεων στο Δήμο της Θήβας, δυστυχώς συντάσσεται και εκτελεί τις κυβερνητικές εντολές για διευκόλυνση της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ θα έπρεπε να την ελέγχει. Όμως την ίδια στιγμή, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Θήβας, για τις οποίες είχε εκλεγεί.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι θέλουν την περιοχή μας ως χώρο ρυπογόνων δραστηριοτήτων, και χωρίς λόγο και ρόλο το Δήμο Θηβαίων. Με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με πολίτες χωρίς αξιοπρέπεια. Εμείς θέλουμε τον τόπο μας, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, που θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους, ζωντανό και παραγωγικό, με καθαρό περιβάλλον, με προάσπιση του δημόσιου χώρου, ώστε να προωθούνται τα αγροτικά μας προϊόντα, να αναδειχθεί η ιστορική μας κληρονομιά, να αναπτυχθεί ο τουρισμός, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και όχι μόνο η βιομηχανική παραγωγή.     
Πρέπει λοιπόν οι δημότες του Δήμου Θηβαίων, να έχουν υπόψη τους αυτά τα θέματα, και να αποφασίσουν με κριτήριο το συμφέρον τους, το συμφέρον του Δήμου και όχι το συμφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να επιβαρύνουν και υποβαθμίζουν την περιοχή και τη ζωή μας, για το κέρδος τους. Το μείζον πρόβλημα για το Δήμο Θήβας, είναι ότι οι τρεις παρατάξεις Νικολάου –Σβίγγου(Κατσέλη)-Χαλβατζή, που παρά τις όποιες διαφορές τους, συναίνεσαν σε αυτές βασικές πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη Θήβα στα σημερινά αδιέξοδα.  
Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Η επιλογή του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας, της αυτοδιοικητικής παράταξης που συγκροτήθηκε σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση και επέλεξε υποψήφιο Δήμαρχο το γιατρό Γιάννη Κόρδατζη, είναι η επιλογή του αγώνα για την υπεράσπιση της τοπικής κοινωνίας και του συλλογικού συμφέροντος των πολιτών και του Δήμου, απέναντι στην υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα και την κατάργηση της αυτοδιοίκησης.

Ή εμείς, η τοπική κοινωνία και η επιβίωση της, ή αυτοί, τα κέρδη τους και οι εκπρόσωποί τους.
Θήβα 9 Μαΐου 2014




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου